Skip to main content

Ce este și cum funcționează Ashwagandha?

În medicina ayurvedică există o clasă de ierburi, inclusiv Ashwagandha, cunoscute ca adaptogeni sau vitalizanți. Medicina ayurvedică are rădăcini istorice în subcontinentul indian. Practicile globalizate și modernizate derivate din tradițiile ayurvedice sunt un fel de medicinӑ alternativӑ. Adaptogenii ajutӑ la producerea de reacții adaptative ale organismului, fiind folosiți în multe boli independente. Aceste reacții produc o stare de rezistență nespecifică crescută la efectele adverse ale agenților fizici, chimici și biologici. Un exemplu de rezistență nespecifică a fost studiat în special în ceea ce privește nivelul de cortizol (hormon de stres) și rolul său în reducerea stresului. (2)

Adaptogenii conțin de obicei molecule de plante active numite glicozide sau alcaloizi. Din punct de vedere chimic, Ashwagandha a fost studiată pe scară largă și au fost identificate, extrase și izolate peste 35 de componente chimice. (1)

 

Pentru ce este bun Ashwagandha?

Withania somnifera (Ashwagandha, WS) este utilizată des în medicina ayurvedică (aceasta fiind recunoscutӑ drept sistemul medical tradițional din India). Este un ingredient prescris mai ales pentru o varietate de afecțiuni musculo-scheletice (de exemplu: artrita, reumatismul) ca un tonic general de creștere a energiei, de îmbunătățire a sănătății generale și a longevității și de prevenire a bolilor la vârstnici. Au fost realizate numeroase studii farmacologice pentru a investiga proprietățile Ashwagandhei în încercarea de a autentifica utilizarea sa ca agent medicamentos cu mai multe scopuri. De exemplu, au fost identificate proprietăți antiinflamatoare validate în ameliorarea artritei inflamatorii. Studii pe animale au fost efectuate pentru a investiga utilizarea sa ca agent antistres. Mai multe studii au examinat efectul antitumoral și radiosensibilizant al WS, în cea mai mare parte pe șoareci, însӑ studii suplimentare sunt ncesare pentru a spune cu siguranță dacă WS are sau nu aceste proprietăți. ( 1)

 

Sunt pastilele de Ashwagandha sigure pentru a fi consumate?

Un studiu a urmărit evaluarea tolerabilității legate de doză, a siguranței și a activității WS la indivizi normali. Proiectul a fost un studiu experimental prospectiv care a oferit doze variabile voluntarilor. Este de remarcat faptul că studiul a vrut ca participanții să știe cât de multă Ashwagandha primesc. Acest lucru este important deoarece poate crește efectul placebo.

S-au înscris optsprezece voluntari aparent sănătoși (12B:6F, vârsta: 18-30 ani și IMC: 19-30). După investigațiile inițiale, li s-au administrat zilnic capsule de WS cu o creștere a dozei zilnice la fiecare 10 zile timp de 30 de zile. Voluntarii au fost evaluați pentru simptome/semne, funcții vitale, teste biochimice și hematologice.

Au fost calculate: masa corporală din care s-a scăzut grăsimea și, separat, procentul de grăsime prin măsurarea grosimii pliului cutanat. Efecte adverse au fost înregistrate doar la un voluntar. Toți ceilalți voluntari au tolerat WS fără nicio problemă. Un voluntar a evidențiat creșterea poftei de mâncare, a libidoului și a efectelor halucinogene însoțite de vertij la doza cea mai mică și a fost retras din studiu. Testele funcțiilor organelor au fost în limitele normale și după intervenție. WS, în doză crescătoare, a fost bine tolerată. Această abordare de administrare a fost sigură pentru participanți și a întărit activitatea musculară. (3)

Pe baza acestui studiu, Ashwagandha pare relativ sigură. 1 din 18 persoane (5,5%) a fost afectată de vertij și halucinații. Cu toate acestea, concluziile studiului nu pot confirma dacă frecvența reală a efectelor secundare este mai mare sau mai mică de 5,5%. Pentru a accentua acest lucru, lipsa unui grup de control face imposibil de confirmat dacă efectele au fost de tip placebo sau nu.

 

Utilizarea Ashwagandha pe timpul sarcinii

Există dovezi că ar putea provoca avorturi. Nu știm suficient despre efectele utilizării acestei plante în timpul alăptării, existând o posibilitate să nu fie sigură. Dacă încercați să aveți un copil sau dacă ați avut avorturi anterioare, Ashwagandha nu este recomandată pentru voi. Doar pentru că este naturală, asta nu o face benefică. (9) Ashwagandha poate să reducă nivelul glicemiei. Dacă luați medicamente pentru scăderea glucozei din sânge, WS ar putea face ca nivelul lor să fie periculos de scăzut. Și dacă acest nivel scade prea mult, puteți leșina. Consecințele scăderii glicemiei pot fi la fel de periculoase ca și creșterea sa. Deci să aveți în vedere acest lucru înainte de a lua Ashwagandha. (6) Dacă aveți un nivel ridicat al tensiunii arteriale, puteți leșina dacă suplimentați cu Ashwagandha. (6)

 

Ashwagandha și bolile autoimune

Ashwagandha poate crește frevcența manifestărilor tulburărilor autoimune deoarece stimulează sistemul imunitar. (7)

Ashwagandha poate crește nivelul hormonilor tiroidieni. Dacă luați medicamente pentru orice patologie tiroidiană nu trebuie să luați WS. Dacă testele tiroidiene nu sunt în regulă, vă rog să vă adresați medicului vostru. (8)

Ashwagandha poate inhiba sistemul nervos central. Pacienții care urmează să aibă parte de o anestezie trebuie să consulte medicul înainte de a lua Ashwagandha. (10)

Pentru persoanele sănătoase poate fi benefic, dar ar fi bine să consultați medicul înainte de a lua acest supliment.

 

Mă va ajuta Ashwagandha să slăbesc?

Un total de 52 de adulți (38 bărbați și 14 femei) cu vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani au fost înscriși într-un studiu dublu-orb, randomizat, controlat cu placebo unde au primit tratament sau placebo. (6)

Dintre cei 52 de subiecți înscriși, 2 (1 în grupul placebo și 1 în grupul de tratament) nu corespundeau protocolului de studiu. Analiza datelor a fost realizată atat pe cei 50 de subiecți care au finalizat studiul „conform protocolului“ (PP) și o analiză separată a fost realizată pentru toți ceilalți subiecți “destinați tratamentului” (ITT) . (6)

După 8 săptămâni, studiul a constatat că în urma consumului de Ashwagandha, a avut loc o pierdere de aproximativ 1 kg, semnificativ mai mult comparativ cu cei care au primit placebo. Markeri ai nivelului de stres și nivelul cortizolului (hormon de stres) au fost, de asemenea, semnificativ mai mici. Nu se cunoaște dacă aceste efecte sunt susținute după 8 săptămâni.

 

Iată rezultatele:

Ashwagandha (n=25) Placebo (n=25) Valoarea P
Masӑ corporalӑ (kg)
Nivel de bazӑ 76.35 (8.71) 77.16 (8.46) .7383
Sӑptӑmâna 4 74.70 (7.81) 76.32 (7.99) .4733
Sӑptӑmâna 8 74.03 (7.29) 76.03 (7.72) .3523
Schimbӑri fațӑ de nivelul de bazӑ:
Sӑptӑmâna 4 -1.64 (1.57) -0.84 (1.24) .0503
Sӑptӑmâna 8 -2.32 (1.99) -1.13 (1.24) .0148
Nivel seric de cortizol (µg/dL)
Nivel de bazӑ 17.25 (4.41) 16.76 (3.95) .6835
Sӑptӑmâna 4 14.41 (2.94) 15.63 (3.07) .1798
Sӑptӑmâna 8 13.41 (2.17) 15.44 (3.20) .0132
Schimbӑri fațӑ de nivelul de bazӑ:
Sӑptӑmâna 4 -2.27 (3.09) -1.13 (2.14) .0328
Sӑptӑmâna 8 -3.83 (3.18) -1.32 (2.10) .0019
Scorul de stres perceput
Nivel de bazӑ 20.31 (4.04) 19.96 (3.99) .759
Sӑptӑmâna 4 15.73 (4.38) 18.50 (5.33) .0519
Sӑptӑmâna 8 13.65 (3.14) 17.83 (5.16) .0015
Schimbӑri fațӑ de nivelul de bazӑ:
Sӑptӑmâna 4 -4.48 (4.16) -1.46 (2.57) .0025
Sӑptӑmâna 8 -6.65 (4.80) -2.12 (2.68) <.0001

 

Datele privind efectele adverse au fost colectate și analizate pentru populația ITT, luând în considerare toți cei 52 de subiecți. Doar 2 subiecți (4%) din cei 52 au raportat reacții adverse, cum ar fi senzație de amețeală, senzație de cap greu, estomparea vederii și/sau hiperaciditate gastrică. Severitatea acestor reacții adverse a fost ușoară și temporară. Tratamentul a fost tolerabil pentru majoritatea subiecților din ambele grupuri. (6)

Aceste rezultate susțin că datorită proprietăților anxiolitice și antistres ale Ashwagandhei, subiecții au ales să nu mănânce alimente (ca metodă de a face față stresului). Poftele cauzate de stres pot duce la consumul inconștient de mâncare. Reducerea indicelui greutății corporale (IMC) și a masei corporale observate în studiul de față susțin ipoteza că extractul de rădăcină de Ashwagandha exercită efecte antistres, având ca rezultat reducerea poftelor și formarea unor obiceiuri alimentare sănătoase. (6)

Creșterea indusă de stres a nivelului de cortizol din sânge duce la creșterea depozitelor de țesut adipos visceral la om. De asemenea, stresul prelungit crește concentrațiile de glucocorticoizi circulanți, ceea ce poate promova, în cele din urmă, ingestia de carbohidrați, grăsimi și scăderea consumului de energie (crește tendința de îngrășare). (6)

Rezultatele acestui studiu sugerează că extractul de rădăcină de Ashwagandha reduce markerii psihologici si fiziologici ale stresului, îmbunătățește starea de bine mentală și reduce cortizolul sangvin, implicit și poftele alimentare. De asemenea, favorizează comportamentele alimentare sanogene. Prin urmare, extractul de rădăcină de Ashwagandha poate fi util pentru managementul greutății corporale la pacienții care suferă de stres cronic, în special în aceste vremuri moderne, când stresul este atât de comun în rândul oamenilor. (6)

 

Ce doză de Ashwagandha să iau?

Când vorbim despre doza de Ashwagandha nu putem spune exact doza pe care o puteți utiliza un număr limitat de zile sau pentru un plan de suplimentare pe termen lung. Având în vedere că multe studii au folosit diferite doze și că foarte puține reacții adverse au fost raportate, nu există o doză perfectă. Majoritatea studiilor au utilizat 300 mg de extract de rădăcină de Ashwagandha de două ori pe zi. (2, 4, 5)

Considerând aceste doze utilizate în multe studii controlate putem doar să presupunem că o concentrație de 500 mg de Ashwagandha poate fi utilizată o dată pe zi timp de cel puțin o lună pentru a avea anumite efecte.

Unele studii menționate mai sus au utilizat o doză mai mare și s-au raportat foarte puține reacții adverse. (3)

Sperăm că studiile viitoare vor găsi concentrația perfectă de rădăcină de WS pentru a fi sigură și eficientă.

 

Mă va ajuta Ashwagandha să dorm mai bine?

Insomnia și calitatea scăzută a somnului au ca rezultat privarea cronică de somn. Ea este asociată cu alte tulburări de somn, dar și tulburări metabolice. Multe medicamente convenționale ce au ca scop să trateze insomnia au un risc de dependență, precum și alte efecte secundare. Tritilenglicol (TEG), care este de asemenea, o componentă activă a frunzelor de Ashwagandha, este o moleculă ce induce somnul. Frunza de Ashwagandha sau pulberea brută de rădăcină în sine este capabilă să sporească calitatea somnului. Un studiu a arătat că anumite componente active ce promoveazӑ somnul și este prezent în Ashwagandha este TEG. TEG a fost validat, prin experimente pe animale, cӑ induce somn. Cu toate acestea, studii suplimentare la om sunt încă necesare pentru a determina căi de provocare ale somnului. (11)

TEG induce somnul prin creșterea numărului de episoade non-REM (“somn fără vise“) și prin scăderea duratei episoadelor de micro-treziri.

Deși Ashwagandha poate îmbunătăți somnul, nu există multe studii care să certifice acest lucru. Majoritatea studiilor efectuate au arătat o îmbunătățire a somnului, dar aceasta s-a datorat în cea mai mare parte datorită efectului asupra hormonilor. WS pare să ajute la scăderea nivelului de cortizol, un hormon produs de glandele suprarenale ca răspuns la stres.

În plus, 500-600 mg de Ashwagandha pe zi timp de 6-12 săptămâni pot reduce anxietatea și diminuează probabilitatea de insomnie la persoanele stresate sau cu anxietate. (2,3)

Cu toate acestea, există multe modalități mai puternice de tratare a insomniei, a depresiei și a anxietӑții. Dacă voi credeți că suferiți de oricare dintre aceste tulburări, vă recomandăm să vă consultați medicul pentru diagnosticare și tratament adecvat. În funcție de starea voastrӑ, mai multe tipuri de terapie precum și câteva medicamente ce nu dau dependențӑ sunt în prezent alegeri mult mai potrivite decât un extract de rădăcină de Ashwagandha.

 

Ar trebui să iau Ashwagandha?

Putem rezuma acest articol după cum urmează:

  • Ashwagandha este o plantă veche, din clasa adaptogenilor și poate fi luată de către toți oamenii, cu excepția persoanelor cu diferite patologii sau condiții medicale menționate mai sus
  • Doza medie pe zi nu este certificată de nimeni, dar o doză de 500 mg de WS nu a raportat efecte adverse semnificative
  • Vă poate ajuta să câștigați lupta cu kilogramele în plus și să dormiți mai bine, într-un mod indirect prin reglarea nivelului de cortizol și, prin urmare, vă ajută să faceți față cu brio stresului cotidian

În concluzie, cu toate că rezultatele acestor studii sunt destul de promițătoare pentru utilizarea de suplimente cu Ashwagandha ca un medicament cu scopuri multiple, există câteva limitări în literatura actuală. În timp ce Ashwagandha a fost folosită cu succes în medicina ayurvedică timp de secole, trebuie efectuate mai multe studii clinice pentru a susține utilizarea sa terapeutică.

Deviza trebuie să fie: “Nu există diete, ci stil de viaţă!”, dacă și tu vrei să înveți să mănânci corect începe colaborarea cu noi aici.

 

AUTOR: Dr. Vlad George RĂDULESCU

Referințe

  1. Scientific Basis for the Therapeutic Use of Withania somnifera (Ashwagandha): A Review by Lakshmi-Chandra Mishra, MD (Ayur), PhD, Betsy B. Singh, PhD, Simon Dagenais, BA (http://anaturalhealingcenter.com/documents/Thorne/articles/Ashwagandha.pdf)
  2. A prospective, randomized double-blind, placebo-controlled study of safety and efficacy of a high-concentration full-spectrum extract of ashwagandha root in reducing stress and anxiety in adults. Chandrasekhar K1, Kapoor J, Anishetty S; doi: 10.4103/0253-176.106022.
  3. Exploratory study to evaluate tolerability, safety, and activity of Ashwagandha (Withania somnifera) in healthy volunteers. Raut AA, Rege NN, Tadvi FM, Solanki PV, Kene KR, Shirolkar SG, Pandey SN, Vaidya RA, Vaidya AB. doi: 10.4103/0975-9476.100168
  4. Body Weight Management in Adults Under Chronic Stress Through Treatment With Ashwagandha Root Extract; A Double-Blind, Randomized, Placebo-Controlled Trial Dnyanraj Choudhary, MD, Sauvik Bhattacharyya, MPharm, PhD, and Kedar Joshi, MD  doi: 10.1177/2156587216641830
  5. Efficacy and Safety of Ashwagandha (Withania somnifera (L.) Dunal) Root Extract in Improving Memory and Cognitive Functions; Dnyanraj Choudhary , MD, Sauvik Bhattacharyya , MPharm, PhD & Sekhar Bose , MPharm, PhD https://doi.org/10.1080/19390211.2017.1284970
  6. Ahumada F, Aspee F, Wikman G, Hancke J. Withania somnifera extract: Its effects on arterial blood pressure in anaesthetized dogs. Phytother Res 1991;5:111-14. DOI: 10.1002/ptr.2650050305.
  7. Davis L and Kuttan G. Immunomodulatory activity of Withania somnifera. Journal of Ethnopharmacology. Volume 71, Issues 1–2, July 2000, Pages 193–200. doi:10.1016/S0378-8741(99)00206-8.
  8. Gannon J, Forrest P, and Chengappa K N Roy. Subtle changes in thyroid indices during a placebo-controlled study of an extract of Withania somnifera in persons with bipolar disorder. J Ayurveda Integr Med. 2014 Oct-Dec; 5(4): 241–245. doi: 10.4103/0975-9476.146566.
  9. Pratibha C, Madhumati B, Akarsh P. Therapeutic Properties and Significance of Different parts ofAshwagandha- A Medicinal Plant. IJPAB. 2013 Nov-Dec; 1 (6) 94-101. PDF.
  10. Pradhan S, Pradhan P. Ayurvedic medicine and anaesthesia. Indian J Anaesth. 2011 Jul-Aug; 55(4): 334–339. doi: 10.4103/0019-5049.84832.
  11. Triethylene glycol, an active component of Ashwagandha (Withania somnifera) leaves, is responsible for sleep induction; Mahesh K. Kaushik,  Sunil C. Kaul, Renu Wadhwa, Masashi Yanagisawa, and Yoshihiro Uradel. doi: 10.1371/journal.pone.0172508